05 februari 2006

Filmklubben

Häromdagen var sonen T och jag på vår "gemenskapsaktivitet" :P, nämligen Hjo Filmstudio. För närvarande är det den enda aktivitet vi delar utan vidare argument. Att han sänker medelåldern i klubben med sådär 15 år är inget han bekymrar sig nämnvärt om. Det tycker jag är bra. Han är intresserad av bra film. Jag är intresserad av bra film. That's it. Vi tar sällskap dit men sitter inte alltid tillsammans. (Någon måtta får det vara)

Sist var det en tysk samtidsskildring i regi av Hans Weingartner (2004): De feta åren är förbi. Den handlar om arga unga människor som vill förändra världen och så går det lite fel. Mycket känsla av att inget är nytt under solen och vissa människotyper förändras aldrig, men den slutade dock med en liten knorr som gav en positiv eftersmak. Tyvärr var den 2.04 lång, och det är ingen hit i vår kult-biograf med väl nedsuttna fåtöljer från 1955 och ojämnt fungerande uppvärmningssystem. Man har rejäl träsmak och närmast frostskador efter vissa filmer.

Annars är filmstudion en jättebra idé. För 180:- får man se 5 filmer utvalda av styrelsen (som gärna tar emot önskemål och synpunkter på filmval). Ibland är det lite bredare filmer, men ofta smalare, som har hög kvalité men svårt att komma ut på den stora marknaden. Hjo Filmstudio har drygt 100 medlemmar och är ansluten till Sveriges Förenade Filmstudios, med ca 100 filmstudios över hela landet. Nästa film som visas i Hjo är Tvillingsystrar, en nederländsk film (Ben Sombogaart, 2002) som utspelar sig under andra världskriget. Den är 2.17, så då får man nog ta med en sittkudde!

Inga kommentarer: